Leestijd 1 - 2 min
“Uitgelezen kans om mijzelf te ontwikkelen als leerkracht”
Na haar mbo-studie ging Sharona Groot verder studeren maatschappelijk werk en dienstverlening en deed nog een jaar de lerarenopleiding Omgangskunde. Nu werkt ze met veel plezier alweer drie jaar bij de Antoniusschool in IKC IJmuiden. In februari gaat de vlag uit, want dan is Sharona klaar met opleiding nummer drie: de pabo. “Een uitgelezen kans om mijzelf als leerkracht te ontwikkelen: Aloysius betaalt mijn opleiding, studieboeken en studietijd.”

“Elke dag is uitdagend!”, zegt Sharona enthousiast. “Het allerleukste aan dit vak is dat je een bijzondere band opbouwt met kinderen. Wat het werken in het speciaal onderwijs voor mij ook boeiend maakt, is dat je altijd áchter het gedrag van kinderen kijkt. Waar komt dat vandaan? Wat kan ik doen, hoe kan ik handelen?”

“Elke dag is uitdagend!”

Soms even écht druk

Sharona werkte een jaar in het speciaal onderwijs voor zij aan het zij-instroomtraject van de pabo begon. Ze werkt vier dagen en gaat een dag per week naar de hogeschool in Amsterdam. De opleiding is goed te doen, alleen in toets- en tentamenweken vindt ze het soms pittig.

“Vier keer per jaar is het een week of drie echt heel druk en ben ik ook in de avonduren en weekenden bezig”, vertelt ze. “Ik heb veel aan de opleiding op het gebied van pedagogiek en didactiek. De opleiding zou wel meer gericht mogen zijn op het gespecialiseerd onderwijs.”

Weer vrije tijd!

In februari is Sharona klaar. “Ik had al twee opleidingen gedaan. Dat Aloysius mijn pabo-studie nu betaalt, is ook om die reden heel fijn. Voor mij was het een uitgelezen kans om mijzelf als leerkracht te ontwikkelen.”
En: wat gaat ze straks doen met al die vrije tijd? “Ik denk dat die zo weer is ingevuld”, lacht Sharona. “Een extra avondje sporten is ook fijn. Maar ik kijk er voorál naar uit om mij volgend jaar helemaal te kunnen richten op mijn eigen groep.”

Blijven ontwikkelen

Wie weet pakt Sharona over een tijd wel weer een studie op. “Op termijn zou ik best intern begeleider of zorgcoördinator willen worden denk ik. Ach: deze organisatie is sowieso dynamisch en ik zit ook zo in elkaar dat ik mijzelf graag blijf ontwikkelen.”

Dit artikel is ook verschenen in het jaarmagazine 2022-2023, klik hier voor het jaarmagazine.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marieke Wijntjes